Hard lopen lange afstand

Dit zijn de doorzetters die op een training meestal twaalf of meer kilometers afleggen in een hoger tempo. Maar vooral veel meedoen aan "loopjes". Een halve of hele marathon, een triatlon of een combinatie ervan.

 

 

 

Lopen en/of trimmen

Dit is de grootste groep die onder leiding van een trainer een gemengd parcours aflegt, afgewisseld met oefeningen. Iedereen doet wat hij of zij kan. Nooit wordt een verplichting opgelegd. Soms ook adviseert de trainer om minder of anders te bewegen.

 

 

 

Wandelen

Soms wordt (plagend) geroepen dat als je nou niets meer kan dan moet je gaan wandelen. Niets is minder waar. In clubverband bewegen in wandeltempo bevordert de conditie en is goed voor de sociale contacten.

De wandelaars als groep kennen we nog maar iets meer dan tien jaar. We verloren lopers door met name ouderdom of door een gebrek, denk aan slechte knieën of -heupen.
Nu gaan er meestal tien mensen op pad.
Per keer wordt zo'n zeven tot negen kilometer afgelegd in anderhalf tot twee uur.

 

 

Fietsen

Uit nood wordt soms iets moois geboren. Henny, een fanatieke hardloper, kon dat niet meer doen vanwege slijtage aan de knieën. Maar stilzitten is ook niks.
Bij wijze van proef is hij stukjes gaan fietsen. Nu is het een vast onderdeel geworden van de trainingen, tenminste als het weer het toelaat.

Koffiedrinken halverwege is een vast onderdeel

 

 

Bovenstaande categorieën zijn niet scherp afgebakend. Een lange afstander kan door ziekte of een blessure besluiten om naar de trimmers te gaan, al of niet tijdelijk. En nadat de blessure genezen is weer terug naar de eigen groep.
Datzelfde geldt voor alle andere sporters.