Geschiedenis Loopclub Felix

 

Loopclub Felix is ontstaan uit de ABC club (de Anti Buiken Club), opgericht door een aantal NKF’ers (Nederlandse Kabel Fabriek) in 1966.

Loopclub Felix geniet onderdak bij DHL (sportvereniging De Hollandse Leeuw). DHL is een goede, sociale club met veel activiteiten. Zo kun je bij DHL voetballen, wat de hoofdactiviteit is bij de club, maar je kunt er ook tennissen en biljarten. Verder beschikt DHL over een sauna, waar ook wij tegen een kleine vergoeding gebruik van kunnen maken.

Maar bij DHL zitten we ‘pas’ sinds 1996. De club is daarvoor heel lang te gast geweest bij EDH (Eerste Delftse Handbalvereniging). In de oertijd van Felix is verschillende keren van huisvesting gewisseld. Zo startte men onder meer vanaf de sporthal aan de Bras, vanaf AV’40 en vanuit de accommodatie van de toenmalige veldhandbalvereniging Rohda. In alle gevallen lag het verzamel- en werkterrein van de Felix-lopers altijd op en rond het sportpark aan de Brasserskade.

We hebben in die tijd de omgeving van de Bras ontzettend zien wijzigen. De Delftse Hout is in de steigers gezet in de zestiger jaren. Later kwamen daar nog het Bieslandse Bos, de Dobbeplas en – iets verder weg – het (deels heuvelachtige) groengebied rond Klein-Delfgauw.

Het waren niet alleen groengebieden die de omgeving van de Bras opsierden. Ypenburg, ooit een vliegveld, werd veranderd in een nieuwe woonwijk. Het gebied tussen de Middelweg en Nootdorp is inmiddels ook volgebouwd. En tegen de A13 aan hebben we onder meer Ikea zien verrijzen.

Aan echte geschiedschrijving hebben de Felix-leden nog niet veel gedaan. Tot nu toe hebben zij zich vrijwel uitsluitend bezig gehouden met hun recreatieve sportbezigheden en met de daaruit voortvloeiende prestatie- en wedstrijdlopen. In die lopen hebben Felix-leden in het verleden mooie prestaties neergezet. Zo is bijvoorbeeld Rob Brouwer in 1997 in Denemarken tot Europees kampioen triatlon gekroond.

De geschiedenis van Loopclub Felix zal in de komende tijd nog verder worden uitgediept en aan deze website worden toevertrouwd.