November 2015                                                                                                                            

                                                                                                                                            

FELIXERTJE

 

1.    Nieuwe gezichten

2.    Operaties/slepende blessures

3.    Jubileum

4.    Sportieve prestaties

5.    Publiciteit

6.    What’s App

7.    Herinneringen/Anekdotes

8.    Komende prestatieloopjes

9.    Planning komende maanden

10.  Oud papier

11.  Kopij volgende nieuwsbrief

 

Hallo allemaal,

 

Onze Loopclub Felix is begonnen aan haar 50e levensjaar. Inmiddels is een jubileumcommissie aan de slag om dit feit niet helemaal ongemerkt voorbij te laten gaan. Zie verder onder punt 3, waarbij graag bijzondere aandacht voor een verzoek van de commissie.
Cor Alkemade heeft na zijn fysieke problemen en de emotionele problemen waar hij en zijn gezin deze zomer mee werden geconfronteerd de trainingen van de zaterdagmorgen in oktober weer op zich genomen.
Henny Pronk is al een aantal keren samen met een paar andere enthousiastelingen gaan fietsen. Wie weet wordt dit wel een nieuwe loot aan de Felix-boom!!??
Lees in elk geval de planning voor de komende maanden onder puntje 9 even, dit met het oog op je agenda (22 december). Dit betekent natuurlijk niet dat de rest minder lezenswaardig is. Integendeel!!

 

Henk Zwijnenburg

 

 

 1. Nieuwe gezichten
  Deze keer hebben we twee nieuwe gezichten mogen begroeten, die toch niet echt nieuw zijn. Zowel Sylvia de Bakker als Yvonne Havinga hebben zich, na een jaartje (of zo) afwezigheid, weer bij ons aangemeld als lid.

2.    Operaties/slepende blessures
Deze keer aandacht voor de volgende leden die in de lappenmand zitten.
* Zoals hiervoor al geschreven gaat het met Cor Alkemade weer zodanig goed dat hij de zaterdagmorgentrainingen van de basistrimgroep weer voor zijn rekening kan nemen.
We zijn blij dat hij dit weer op zich kan nemen.
* Met Rob Brouwer ging het een tijdje best goed. Hij wandelde frequent een eind langs tramlijn 1 richting Rijswijk, later Den Haag en uiteindelijk zelfs Scheveningen. Zelf kwam ik hem een keertje tegen in de Oudemansstraat, wat mij er toe verleidde te zegen dat wij daar thuis hoorden. Jammer genoeg heeft dit herstel zich niet echt doorgezet; hij is weer een beetje terug bij ‘af’. De operatie aan zijn galblaas is daarom uitgesteld.
* Henny Pronk is bij het Orthopedium in Delft geweest. Uit daar gemaakte röntgenfoto’s is naar voren gekomen dat hij aan de binnenzijde van zijn linkerknie geen kraakbeen meer heeft waardoor bot nu over bot schuurt. Hij gaat nu een halve knieprothese krijgen, maar dat gebeurt pas eind dit of begin volgend jaar. Dat wordt dus nog eventjes doorsukkelen en dan maar hopen dat hardlopen er daarna weer in zit.
* Verder zitten nog diverse andere leden min of meer in de lappenmand, maar daarvan weet ik voor dit moment het fijne niet. Maar niet genoemd betekent in dit geval niet dat ik je uit het oog ben verloren.

Niet ziek, zwak of misselijk maar gewoon even afwezig. Het gaat om Dimf van de Watering. Zij is vanwege haar nieuwe werkkring druk aan het studeren en loopt daarom eventjes niet.
Froukje Idsardi is inmiddels weer terug op het Felixnest, al moet ik zeggen dat ik haar vaker niet dan wel zie. Ligt dat aan mij?
Doreen Pouwels hebben we bij mijn weten nog niet teruggezien; ik neem aan dat ze binnenkort weer zal aanschuiven en meelopen.

3.    Jubileum
Een oproepje via de mail aan jullie als leden van Felix om zitting te nemen in een jubileum-commissie om ons 50 jarig jubileum te gaan organiseren heeft royaal voldoende positieve reacties opgeleverd. Inmiddels zijn vijf van onze leden aan de slag gegaan om ideeën en wat al niet meer uit te wisselen. Die vijf leden zijn:
* Chris Havinga,
* Emma van Sandick,
* Frank Foole,
* Maria Overdevest en
* Teja van Rooijen.
Vanaf deze plek wens ik jullie veel wijsheid, maar ik ga er vanuit dat die wijsheid bij jullie in ruim voldoende mate aanwezig is. En mocht dat eens even niet zo zijn, dan hebben jullie – zo begreep ik althans – ook nog eens de beschikking over jubilaire ondersteuning (Carmen en Annemieke)

De commissie is al druk aan de slag. Ze hadden al een datum willen prikken voor de jubileumviering volgend jaar, maar dat laat nog even op zich wachten. Wel is er een verzoek van de commissie:
Voor het FelixVijftigFeest volgend jaar willen we leden en oud-leden vragen om bijzondere foto’s uit de oude en niet zo oude doos tevoorschijn te halen. Het liefst digitaal (gescand) maar als dat niet gaat kan je ook een originele afdruk afgeven, wél voorzien van naam en telefoonnummer. Je kunt het mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of afgeven op dinsdag of zaterdag.

 1. Sportieve prestaties
  Hieronder weer verslagen en uitslagen van loopjes en lopen waaraan leden van onze club in de afgelopen maanden hebben meegedaan. Althans, datgene waarvan ik weet heb omdat ze mij zijn doorgemaild of doordat ik er op een of andere wijze iets over heb gehoord en die ik dan ook nog eens in mijn minder-korte termijn geheugen had opgeslagen om het naderhand in deze nieuwsbrief te kunnen verwerken.

  Oostland halve marathon
  De zesde september was, zo schreef de organisatie van de Oostland halve marathon, een dag met een zonnetje, een dag met een beetje wind en een dag met hier en daar een buitje. Joop Raaphorst liep mee in deze halve marathon die de deelnemers bracht door dat Oostland en de dorpskernen van Pijnacker, Berkel & Rodenrijs en Bergschenhoek. Joop finishte na deze ruim 21 kilometer in een tijd van 1:58:23 uur. Daarmee eindigde hij als zesde in eindrangschikking bij mannen 65+.

  Strandwalloop Rijswijk
  Op 13 september deden Tamara en Yvonne Havinga mee aan de Strandwalloop. Ze liepen er een afstand van 7,25 kilometer. Yvonne eindigde deze loop in 48:49 minuten; Tamara kwam daar een nagellengte achteraan maar wel in dezelfde tijd.

  Vredesloop
  Een weekje later deed Tamara Havinga alweer mee aan een prestatieloop. Deze keer was het de Vredesloop in Den Haag. Ze liep hier de tien kilometer. Dat deed ze in goede weersomstandig-heden, nadat de dag kletsnat was begonnen. Ze legde deze afstand af in een tijd van 1:07:03 uur.

  Van Dam tot Dam Loop
  Yvonne Havinga had zich ook ingeschreven voor de Vredesloop, maar ze vond het bij nader inzien leuker om mee te doen aan de Van Dam tot Dam Loop die van Amsterdam naar Zaandam gaat over een afstand van 16 kilometers. Hoewel Yvonne bij ons toch echt bij de basistrimgroep loopt, gaf ze er de voorkeur aan om deze afstand eens heerlijk wandelend te overbruggen.

  Rijk Zwaan Loop
  Joop Raaphorst heeft eind september meegelopen in de Rijk Zwaan Loop in ’s Gravenzande. Dat meelopen daar was hij vast aan zijn stand verplicht, omdat ’s Gravenzande zijn woonplaats is. Joop liep mee in de tien Engelse mijlen, wat om precies te zijn 16 kilometer, 93 meter en 44 centimeter zal zijn geweest. Deze afstand legde Joop af in een tijd va 1:25:21 uur.

  Semi-Marathon de Cyrano
  Simone Stadhouders is wederom op de internationale tour gegaan. Liep ze eerder in onder meer Pisa/Italië, deze keer zocht ze de Franse zon op. In Bergerac liep ze begin oktober mee in een halve marathon die de mooie naam Le Semi-Marathon de Cyrano draagt. Ze liep deze afstand, die grotendeels door de straten van de stad Bergerac voerde, in een tijd van 2:15:41 uur.


  Laan van Meerdervoortloop
  Yvonne en Tamara Havinga hebben op 1 november meegelopen in de Laan van Meerdervoortloop, je weet wel, die lange laan die zo ongeveer dwars door Den Haag voert. Beide dames hebben een stukje ervan gelopen nadat ze in Kijkduin waren gestart. Verder renden ze dwars door de duinen en over het strand terug naar de startplaats die ook finish was. In totaal legden ze 5 kilometers af. Ze bleven gezellig bij elkaar en finishten beide na 37:35 minuten

 2. Publiciteit
  Een tijdje terug hebben we een nieuwe folder ontworpen, die we bij Middin (dat is een zorginstelling) hebben laten kopiëren. De folder is inmiddels klaar en zal bij verschillende openbare gelegenheden worden neergelegd in de hoop dat geïnteresseerden ze niet alleen meenemen maar ook de stap richting Felix gaan zetten.
  Voor ons naderende 50-jarig jubileum is een bericht naar verschillende media gestuurd. Op de website van de Delftse Post is dit artikeltje inclusief foto geplaatst; de papieren versie heeft het helaas niet geplaatst. Ook bij de andere media heb ik het helaas (nog) niet teruggezien.

 3. What’s App
  Felix is een app rijker. App is geen lid, maar een communicatiemiddel via de mobiel of de computer. Tamara Havinga heeft hiervoor het initiatief genomen en inmiddels zijn er heel wat leden die gebruik maken van deze app. Je kunt er van alles op kwijt, zo heb ik inmiddels gezien. De app is natuurlijk vooral handig als je bijvoorbeeld last-minute iets rondom de trainingen kwijt wilt of om net voor de training te melden dat je voor de trambrug staat te wachten of zo.

  Ben je nog niet gekoppeld aan deze app? Onderneem, als je dat wilt, actie naar Tamara. Zij kan er ongetwijfeld voor zorgen dat jij in het vervolg ook mee kan app’en.

  Persoonlijk heb ik wel een vraagje. Willen de app’ers van en met zondag tot en met vrijdag niet voor 9 uur ’s morgens hun berichtjes rondsturen? Wil je eens een keertje uitslapen, dan word je in elk geval tot dat tijdstip niet door een bliepje gewekt. Op zaterdagmorgen mag je je natuurlijk wél naar hartenlust uitleven door apps naar één ieder te sturen. Wie op deze zaterdagochtend niet vroeg wil worden gestoord, moet dan zorgen dat het mobieltje uit staat of niet te dicht in de buurt van het bed ligt.

 4. Herinneringen/anekdotes
  Onder de titel ‘An me Rinus’ leverde Joop Raaphorst me deze keer een verhaal aan zoals alleen hij dat kan schrijven. Hieronder kun je zijn relaas lezen.

  J
  e raakt er niet over uit gepraat bij Felix: de blessures of andere oorzaken waardoor we tijdelijk, veel langer of zelfs helemaal niet meer, de sportieve inspanningen kunnen leveren die we gewend waren. Ook ik ontkom daar van tijd tot tijd niet aan. In de loop der jaren zijn hamstrings, achilles- en andere pezen, adductoren e.d.  bij mij niet gevrijwaard gebleven van ongemakken. Toch was ik afgelopen achtendertig jaar in staat  om ieder jaar minimaal één marathon te lopen. Ter afsluiting van mijn marathonloopbaan wilde ik dat nog eenmaal presteren en wel met de ‘The Authentic Marathon Athens’ op 8 november 2015. Maar laat ik in de enthousiaste voorbereiding nu problemen krijgen met mijn ‘Pes anserinus’! Op z’n Haags gezegd: ik heb het ‘An me Rinus’. Hoe mooi kan je het hebben: een blessure genoemd naar mijn grote voorbeeld en onze, te vroeg overleden, voormalige leermeester, voorzitter en penningmeester: Rinus van der Graaf!

  Nu moet ik eerlijk zijn, Rinus heeft mij in het verleden wel meer dwars gezeten. Wel uitsluitend tijdens wedstrijden maar dan toch. Zo herinner ik mij de Schipholloop (61 km) van 1985 toen hij mij op het 60 km punt inhaalde, een tikje op mijn bil gaf en riep “kom op Joop”. Zoiets is een doodsteek voor een loper in de finale als het toch al niet meer gaat. Hij finishte 28 seconden voor mij in 4:40:00. Het heeft mij altijd dwars gezeten dat ik hem niet aan heb zien komen. Tijdens een andere Schipholloop (1987), waaraan hij niet mee deed maar wel kwam kijken, moest ik na 45 km even wandelen. Het was koud, stormde en regende zoals dat in november te keer kan gaan. Rinus stopte, stapte uit zijn auto met een dekentje en zei: “Joop, het is geen weer vandaag, ik breng je terug als je er doorheen zit”. Heb ik mij over laten halen maar daar nog jaren spijt van gehad alhoewel ik negen keer daar de finish wél heb gehaald.

  Rinus kon een psychologische macht op je uitoefenen. Zo ook die keer dat we met een groep per trein naar de marathon van Zwolle gingen (1984). Iedereen liep hem natuurlijk uit maar Anton Versprille had na afloop enige medische verzorging nodig. De groep ging vast per bus naar het station en ik zou met Anton per taxi na komen. Zitten Anton, weer opgeknapt, en ik in de afgesproken trein, komen Rinus c.s het perron ophollen maar ja, de trein zette zich al in beweging. Na enige tijd wordt er in de trein omgeroepen: “Willen de heren Versprille en Raaphorst zich op het volgende station bij de heer van der Graaf vervoegen”.  Hoogst verbaasd maar ook gedwee hebben wij dat toen gedaan. De psychologische druk van Rinus reikte zelfs tot in de trein!

  Die druk kon, eerlijk toegegeven, ook louterend werken. Tijdens een Midwintermarathon besloot ik een paar kilometer na de eerste grote ronde (26km) er (tegen mijn gewoonte in) de brui aan te geven. Ik spelde  mijn startnummer af en wandelde tegen de richting in terug naar de start. Na enige tijd  kwam Rinus er aan die zoals gewoonlijk rustig was begonnen en nog lekker liep.
  “Kom op Joop, dat kan je niet maken, ga mee!“ Tegen Rinus kon je geen nee zeggen, dus spelde ik mijn nummer weer op en zette mij weer in draf. Rustig lopend haalde ik aan zijn zijde de finish. Natuurlijk bedankte ik hem voor zijn ondersteuning.

  Nu hoop ik maar dat hij vanaf hierboven zijn psychologische macht uitoefent op mijn kniepezen, waardoor die nog tijdig hersteld zijn om die marathon te lopen die Rinus zelf als enige van onze club ooit ook gelopen heeft. Als ik daar over de streep mag komen dan draag ik deze finish aan hem op. Uit dankbaarheid voor een blessure met een fraaie  naam!


 5. Prestatieloopjes
  Ook deze keer sla ik vanwege de lengte van de nieuwsbrief (en misschien ook wel een beetje door mijn drukte; of is het luiheid??) deze rubriek maar over.
  Kijk bij interesse in prestatielopen of wandeltochten zelf even op bijvoorbeeld de wandelagenda en de hardloopkalender, al zul je meestal zelf al wel een loop in gedachten hebben.

 6. Planning komende maanden
  Dinsdag 22 december hebben we onze eindejaarsbijeenkomst met een hapje en een drankje. We starten deze bijeenkomst rond een uur of acht na de trainingen die deze dag iets korter mogen zijn.
  De 2e kerstdag (26 december) valt dit jaar op zaterdag. Ga er maar vanuit dat je op deze zaterdag niet naar DHL hoeft af te reizen om aan de training deel te nemen. Je mag dus een keertje lekker uitslapen. Mocht het anders worden, dan hoor je dat.

 7. Oud papier

  Bij DHL kun je nog altijd je oud papier kwijt. Rechts van de ingang staat een grote groene container waar je papier en karton in kunt storten. De opbrengst van het oud papier komt ten goede aan de jeugd van DHL.
  Ook staat er een kledingcontainer van KICI, waar je kleding en schoenen in kwijt kunt die je zelf niet meer draagt. Zo krijgen deze artikelen op een of andere wijze een tweede leven.

 8. Kopij volgende nieuwsbrief en nieuwe ideeën
  Je kunt kopij voor de volgende nieuwsbrief bij mij aanleveren tot in elk geval eind januari van het volgende kalanderjaar (
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).