Februari 2017                                                                                                                                  

                                                                                                                                             

FELIXERTJE

 


1.    Nieuwelingen

2.    Geblesseerd

3.    Sportieve prestaties

4.    Oudejaarsbijeenkomst

5.    Fietsen

6.    Website

7.    Herinneringen/Anekdotes

8.    Nieuwe Felix-loopshirts

9.    Planning komende maanden

10.  Loopjes komende maanden

11.  Kopij volgende nieuwsbrief

            

Lever je oud papier in bij DHL!! Dat levert DHL geld op voor haar jeugd.


 

Hallo allemaal,

 

Vorig jaar om deze tijd was een groepje enthousiaste leden bezig om een mooie en leuke jubileumactiviteit op poten te zetten voor het 50-jarig bestaan van Felix. En die activiteit hebben we inmiddels al een klein jaar geleden mogen beleven.
En tja, de winter hè. De eerste zaterdag van 2017 was een beetje glibberig en dus gold code oranje wat zoveel inhoudt als “ga a.u.b. niet de weg op”. Zes mensen, verdeeld over twee auto’s en twee fietsen, negeerden het weeradvies en kwamen toch voor de poorten van DHL opdagen. En het bleek fantastisch loop- en wandelweer te zijn!! En o ja, autorijden en fietsen viel toch eigenlijk best mee.

Ook op zaterdag 11 februari was het weer eventjes echt winter. Er viel de avond daarvoor wat sneeuw en dat leidde tot veel verkeersongelukken in de omgeving. De volgende ochtend, Rob Brouwer zou na de training één van de dames gaan huldigen (zie punt 7), bleven er dus weer enkele doorgaans aanwezige leden weg vanwege die sneeuw. Of dat vanwege de verkeersveiligheid nodig was?? En ja, inmiddels weten we dat na sneeuw zonneschijn en voorjaarsachtig winterweer met zo’n 13 graden Celsius op het menu stond. En de geplande huldiging door Rob kon alsnog op de eerstvolgende dinsdagavond doorgang vinden.
Ten slotte, wat een lang voorwoord wordt dit, onder punt 8 aandacht voor het idee van Tamara Havinga om, weliswaar voor eigen rekening, nieuwe loopshirts te bestellen.

 

Henk Zwijnenburg

 

 1. Nieuwelingen
  Dit kwartaal hebben we geen nieuwelingen mogen verwelkomen. Wel kwam Saskia Gouwenberg bij ons lopen en al snel gaf ze aan lid te willen worden. Jammer genoeg kreeg ze last van haar knie en daardoor ziet ze – voorlopig – af van het lidmaatschap. Hopelijk herstelt Saskia van de blessure en kan ze opnieuw aanhaken bij Felix.

 2. Geblesseerd
  Na een aantal keren deze rubriek buiten het “Felixertje” te hebben gelaten nu toch weer een keer aandacht hiervoor.

  Dimf v.d. Watering heeft begin najaar een vervelend fietsongeluk gehad. We hoopten allemaal dat haar kwetsuren toch in elk geval binnen enkele maanden zodanig waren verbeterd dat ze weer zou kunnen komen lopen. Maar niets blijkt minder waar. Ze heeft nog altijd last van haar hoofd, haar heupen en haar rug. Lopen zit er dus nog altijd niet in. Hopelijk wordt ze nu toch wel snel van haar lichamelijke problemen verlost en kan ze weer voorzichtig aanhaken bij de club. Dimf, nogmaal via deze weg sterkte en hopelijk snel beterschap.

  Met Tynke Siegersma gaat het de goede kant op. Eind december moest ze aan haar darmen worden geopereerd. Voor de herstelperiode stond, zo schreef Tynke me, zes weken ingepland en die heeft ze in acht genomen. Wel is ze, zodra dat weer mogelijk was, gaan wandelen en fietsen. Inmiddels is ze aan het tempo-wandelen en dat gaat moeiteloos. Ze  moet nu langzaamaan weer vertrouwen gaan krijgen om te gaan hardlopen, joggen gaat al wel. Ze hoopt binnenkort weer aan te sluiten bij de club.

 3. Sportieve prestaties
  Hieronder weer verslagen en uitslagen van loopjes en lopen waaraan leden van onze club in de afgelopen maanden hebben meegedaan. Zoals altijd is dat weer onder voorwaarde van de tamtam die mij daarvan doorgaans mededeling doet en soms van de mail of app.

  Zaanse Schans Loop,
  Frank Foole heeft aan deze loop meegedaan. Hat was, zo meldde hij, weer een familie treffen; hij liep daar samen met twee broers. Hij liep hier de 10 kilometer en eindigde deze loop in een tijd van 52:12 minuten. Broer Jos was Frank te snel af; hij finishte in 48:25 minuten. Broer Walter daarentegen liep 56:35 minuten en moest Frank dus weer vóór zich dulden.


Droomtijdloop
Annemieke v.d. Plaat is op de grens van zomer- en wintertijd in het holst van de nacht om 2:00:00 uur van start gegaan voor een halve marathon in en rond Delft. Ze finishte om 3:06:27 uur in een eindtijd van 1:06:27 uur. Hoe ze in de officiële uitslagenlijst dan de onzinnige tijd van  2:06:27 uur kunnen opnemen??

Zevenheuvelenloop
Annemieke v.d. Plaat heeft dit jaar als enige meegedaan aan de 15 kilometerloop van de Zevenheuvelenloop in Nijmegen. Ze beëindigde die loop in een tijd van 1:26:34 uur.

Meijendelloop
Hieronder het wedstrijdverslag dat Joop Raaphorst mij stuurde over de Meijendelloop.
Zaterdag 26/11 heb ik mijn 8e Meijendelloopfinish volbracht! Dat was een meevaller na alweer een jaar met probleempjes rond een weigerende en wat versleten (volgens een röntgenfoto) knie. Tijdens de Rijk Zwaanloop (10 Engelse Mijl) in ’s-Gravenzande op 24/09 ging het helemaal mis en ben ik na 6 kilometer uitgestapt. Dat doe ik dus niet graag in een thuiswedstrijd. De vervolgens geraadpleegde orthopeed schreef mij fysio en een ontstekingsremmer incl. pijnstiller voor en liefst voorlopig geen kniebelasting. Dat duurde vijf weken waarna ik voorzichtig weer 15 minuten ging lopen en dat om de dag opbouwde naar dertig minuten. Vervolgens bleek dat na 35 minuten lopen de knie weer wat protesteerde. Mijn nieuw bezoek op 11/11 aan de orthopeed leverde op mijn verzoek een nieuwe injectie met hormonen in mijn knie op.
Een week looprust genomen en daarna dertig minuten op bosgrond rustig getraind. Dat had geen gevolgen dus besloot ik na weer een week rust mijn startnummer voor die mooie herfstklassieker waar te maken.
Om 08.00 uur stond ik, tezamen met zo’n 300 enthousiastelingen, in het donker aan de start voor mijn 8e Meijendelloop. Het werd weer een mooie loop, veel duinen op en af maar ook een prachtige zonsopkomst. Zonder wandelen bereikte ik de 25km in 2u42. Daarmee wel in de achterhoede maar dat maakte mij niet zoveel meer uit. Mijn knie had het gehouden dus was ik meer dan tevreden! Waar een wil is, is een weg, minimaal een duinpaadje.

 

Zoals bekend is deze loop de opvolger van ‘onze’ Oude Leedeloop (1993 t/m 2007) waarna de lopers van de Meijendelgroep deze vroege zaterdagtraditie rond 1 december hebben voortgezet. Bij beide lopen ben ik alle keren gefinisht waardoor mijn totaal op 23 komt. Slechts één loper, Dirk Spaans van de Meijendelgroep, lukte dit ook. We hadden een goed gesprek bij de gratis koffie + appeltaart na afloop. Beiden kijken we uit naar de 9e editie. Gelukkig is die nog heel ver weg en eerst maar eens zien of mijn knie volgend jaar normale trainingen en eenvoudiger loopjes toelaat.

 

Mijn bovenbeen- en kuitspieren hebben minder genoten van al die heuveltjes na al die trainingsrust. Die ga ik dus de komende weken in de watten leggen door rustig aan te doen.

Bruggenloop
Op 11 december 2016 liepen drie leden mee in de Bruggenloop in Rotterdam. Volgens mij was het die dag heel aardig weer om aan een pittige prestatieloop mee te doen. Alle drie liepen mee op de 15 kilometer. De loop heet Bruggenloop omdat het parcours over zes bruggen gaat, waaronder de bekende Erasmusbrug en de Van Brienenoordbrug. De finishtijden van de Felix-deelnemers, allen dames, waren:
* Carolien v.d. Rest 1:40:49 uur
* Emma van Sandick 1:43:28 uur
* Annemieke van der Plaat 1:43:28 uur

 1. Oudejaarsbijeenkomst
  Ruim 40 mensen, leden en donateurs, waren op de derde kerstdag aanwezig in de kantine van DHL. Het werd een geslaagde avond - de frustratie van Rob Brouwer daargelaten (zie 7.) - waarbij ruim genoeg oliebollen en appelflappen te nuttigen waren. De opbrengst van de gevraagde bijdrage, € 5 per persoon, werd ruimschoots gehaald. Er werd  zo’n 300 euro bijeengebracht. Zoals Henk v.d. Meij het noemde was dit genoeg om de bodem van de schatkist bedekt te houden.

 2. Fietsen
  Het loopt, zoals ook was te verwachten, nog niet storm bij het fietsen. Logisch, er is eigenlijk nog geen ruchtbaarheid aan gegeven. Wel staat de fietsgroep vermeld op facebook. Zeker nu het winter is en de avonden donker zijn ver voor de trainingsstart op dinsdagavond en Piet Meijer een tijdje was uitgeschakeld vanwege een heupoperatie – hij is inmiddels hersteld en wandelt weer volop mee – wordt er op de dinsdagavond niet gefietst. Op zaterdag is er wel geregeld een groepje present als de weersomstandigheden en daarmee de weg- en fietspadomstandigheden goed genoeg zijn. Voor we het weten is het weer voorjaar én zomertijd en dan kunnen de fietsers ook weer op dinsdagavond hun ronden rijden.

6.    Website
Heel veel ontwikkelingen zijn er in het afgelopen kwartaal op het front van onze nieuwe Felix-website niet geweest. Ikzelf moet nog eens een keer aan de slag om de geschiedenis verder uit te diepen. Op de website van DHL is bij ons onderdeel onze website aan de beschrijving toegevoegd.

7.    Herinneringen/anekdotes
Dit keer is er een stukje ‘vers van de pers’ én actueel aangeleverd door Rob Brouwer. Aanleiding daarvoor is dat Rob tijdens de eindejaarsbijeenkomst 2015 de dames had opgeroepen (of eigenlijk uitgedaagd) om tijdens de bijeenkomst 2016 in plaats van hem een toespraakje of zo te houden. Tot zijn grote teleurstelling werd hieraan door geen van de dames eind 2016 gehoor gegeven. Hieronder volgt Rob’s relaas.

Omdat geen van de dames de uitdaging om het woord te voeren op de oliebollenavond aanging, kreeg ik een geweldige geestelijke dreun. Die dreun herhaalde zich op zaterdag 11 februari. Een tweede bezoek aan de Halsteeg (je leest straks waarvoor dat eerste bezoek Rob diende) was echter niet nodig, want ik weet nu de reden waarom vrouwen zo handelen. Omdat de door mij uitgekozen dame niet aanwezig was, heb ik in het bijzijn van de wél aanwezige leden via een directe telefoonlijn de naam van de winnares - TAMARA - bekend gemaakt.

Genezing
Diverse artsen, specialisten, therapeuten - allemaal mannen - hebben mij in 2016 niet doen terugkeren naar de werkelijkheid. Via via kreeg ik het advies om naar de Halsteeg te gaan. Omdat de gemeente Delft bijna alle stegen veranderd heeft in straten, vind je de Halsteeg als volgt. Loop de Voldersgracht af richting Visbanken, sla na de Visbanken rechts af, dan de eerste rechts en je bent in de Halsteeg. Bij het binnengaan van de Halsteeg kom je langs openbare toiletten, die naar urine stinken; bij nummers 8 en 10 heb ik aangebeld en beklom ik een gammele houten trap.
“Rob, kom maar boven” zei een vrouwspersoon en  toen ik haar zag voelde ik mij al een heel stuk beter. Wat een vrouw: mooi, mooi, neen wonderlijk mooi. Waarschijnlijk kwam zij net uit bad want zij verspreidde een heerlijk geur (Chanel ?). Blond golvend haar tot over haar schouders, twee reebruine ogen keken mij vriendelijk aan, licht opgemaakt. Als zij lachte twee kuitjes in haar wangen, prachtige witte tanden en een mond heren om te zoenen. Dat was alleen haar hoofd en wat daar onder kwam, voldeed aan de strengste eisen die gesteld worden bij missverkiezingen.
“Hoe weet jij dat ik Rob heet, wij kennen elkaar helemaal niet”, was mijn eerste reactie. “Als,” zei de mooie vrouw, “ik opsta weet ik ’s morgens al wie er aanbelt en wat hun moeilijkheden zijn; met die vooruitziende gave ben ik geboren. Jij bent, zo voel jij dat aan, verraden door de Felix dames.”
“Klopt,” zei ik.
“Maar ken jij het scheppingsverhaal dan niet,” was haar reactie.
“Vroeger op school gehad,” zei ik.
“Van Adam in het paradijs, juist en daarna” - ging zij verder – “kwam Eva met een natuurlijk afwijkend gen. Door dat afwijkende gen wou zij mannen verleiden en overheersen. Prompt gebeurde dat via die onbespoten, duurzaam gekweekte biologische appel. Einde paradijs en het verkeerde gen werd via Eva aan alle vrouwen doorgegeven.”
Ik was opgelucht en kon de Felix dames eigenlijk niets kwalijk nemen. Vrolijk liep ik dezelfde weg terug via Halsteeg en Visbanken en ik vond het heel jammer dat zij niet een klein stukje mee wou lopen, want haar geur was zeker sterker en stukken beter dan de vis- en pislucht.

De huldiging
En dan nu het belangrijkste onderdeel van dit hoofdstuk, dus de huldiging die ik voor een van de dames op poten heb gezet. De prijs is terecht gekomen bij een dame, die nog geen drie jaar lid is van Felix maar wel een positief stempel op de groep heeft gedrukt. Zij voelt zich als een spin in haar web zonder ook maar één draad uit haar lichaam te persen want het is namelijk een draadloos technisch web waar nog niemand aan gedacht had. Ieder lid, die zich met zijn mobiele telefoonnummer bij haar gemeld heeft, die kan dan berichten ontvangen. Vaak op de zaterdag na de training verzendt zij via haar web een bericht soms met foto’s aan alle aangemelde leden. Op deze actie komt zeker een weder actie. Om zo iets te bedenken, hebben wij bijna 50 jaar op moeten wachten.
Geregeld komt zij met pretoogjes de kantine in, in haar rechterhand een groot mes. Ik was niet ongerust want in haar linkerhand had zij een plastic zak waaruit een taart, vlaai, boterkoek, kerstkrans, kerststaven of marsepein tevoorschijn kwam en waar iedereen van kon genieten, vrouwen en ook de mannen die zij zeker niet oversloeg. Dit moet een vrouw zijn zonder het slecht afwijkende gen. Door privé  omstandigheden komen deze heerlijkheden niet meer zo gelijkmatig aan onze stamtafel. Het openmaken van een gouden enveloppe op deze dinsdagavond is niet nodig want het is reeds bekend welke dame dat geworden is. Het derde positieve punt, vers van de pers, is het idee van haar om nieuwe moderne shirts te gaan aanschaffen.
Al deze genoemde goede eigenschappen hebben mij doen besluiten dat zij de enige echte, goede vrouw van het jaar is. Tamara Havinga dus.
Aanwezigen bedankt dat jullie al deze onzin hebben aangehoord (en dat je het nu hebt gelezen).


8.    Nieuwe Felix-loopshirts
Zoals hiervoor door Rob al aangegeven, heeft Tamara Havinga het idee geopperd om, tien jaar nadat we voor het eerst Felix-shirts hebben laten drukken, nieuwe Felix-loopshirts te laten vervaardigen. Menigeen heeft op dit idee positief gereageerd. Kortheidshalve wil ik verwijzen naar de mail die 8 februari jl. hierover is rondgestuurd en waarin onder meer is aangegeven dat je uiterlijk eind deze maand je bestelling kunt plaatsen. Mogelijk neemt Tamara komende zaterdag al “passhirts” in verschillende maten mee zodat je kunt bekijken welke maat jou het beste past.

 1. Planning komende maanden
  Er vallen de komende maanden, voor zover ik het nu kan overzien, geen trainingen uit als gevolg van feestdagen.
  Ik neem aan dat we binnen niet al te lange tijd weer eens een training zullen houden in Meijendel of een ander natuurgebied waar we niet wekelijks komen.

 2. Loopjes komende maanden
  Dit keer wil ik jullie en mezelf toch eens aanmoedigen om mee te doen aan een prestatieloopje in de omgeving. Die zijn er voor mijn gevoel toch genoeg!!?? Hieronder een kleine opsomming van loopjes die ik op internet vond dan wel waarover jullie aan de stamtafel of tijdens het lopen al spraken binnen de club.
  * City-Pier-City Loop in Den Haag: 12 maart (5, 10 en 21 kilometer)
  * Halve van het Westland in Naaldwijk: 25 maart (5, 10 en 21 kilometer; ook wandeltochten)
  * Braassemloop in Roelofarendsveen: 2 april (10 en 21 kilometer)
  * Dwars door Dordt: 2 april (5 kilometer)
  * Delftse Houtloop: 16 april (5, 10 en 15 kilometer)
  * Omloop van Noordwijkerhout: 30 april (5, 10 en 21 kilometer)
  * Goudse Houtloop: 13 mei (5, 10 en 15 kilometer)
  * Golden Tenloop in Delft: 25 mei (5 en 10 kilometer)

 3. Kopij volgende nieuwsbrief en nieuwe ideeën
  Je kunt kopij voor de volgende nieuwsbrief bij mij aanleveren tot in elk geval eind april 2017 (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).