Augustus 2014                                                                                                                           

                                                                                                                                            

FELIXERTJE

 

1.    Nieuwe gezichten

2.    Operaties/slepende blessures

3.    Afscheid

4.    Sportieve prestaties

5.    Pers

6.    Komende prestatieloopjes

7.    Planning komende maanden

8.    Loopschoenen kopen

9.    Oud papier

10.  Kopij volgende nieuwsbrief

 

Hallo allemaal,

 

Je merkt aan alles dat het vakantieperiode is. De trainingen worden door de bank genomen wat minder goed bezocht dan we gewend zijn. Maar het najaar komt er weer aan, dus dan zal de aanloop naar de trainingen, naar ik verwacht, wel weer gaan aantrekken.
Over het Hollandse weer hebben we over het algemeen niet te klagen. Of het moet zijn dat het zo nu en dan wel een beetje erg warm is. Maar ja, een hoop nattigheid is minder plezierig, en dat dreigt er nu aan te komen.
Op het persoonlijke vlak zijn er helaas nog altijd een aantal mensen die in de ziekenboeg zitten. Onder punt 2. lees je hierover meer. We hebben in het afgelopen kwartaal een jubilaris er bij gekregen, maar dan op het sportieve vlak. Een uitgebreid verslag hierover lees je eveneens verderop.

 

Henk Zwijnenburg

 

 

1.    Nieuwe gezichten
Yolanda Verburg is sinds kort officieel lid van Felix. Ze liep al enige tijd, wanneer haar werk het toeliet, mee op de dinsdagavonden vanaf het moment dat haar man Hans die trainingen verzorgde.
Verder hebben we sinds kort drie nieuwe aspirant-leden in ons midden. Ik geef ze eerst rustig de gelegenheid om te kijken of ze lid gaan worden bij ons alvorens ze in het volgende ‘Felixertje’ voor te stellen aan jullie.

2.    Operaties/slepende blessures
* Siem de Lange is in juli kort na elkaar twee keer geopereerd. Eerst heeft hij een nieuwe heup gekregen. Nadat hij voldoende van deze ingreep was hersteld, is Siem geholpen aan de ICD (het hartkastje) dat hij in zijn lichaam heeft. Dat kastje bleek niet meer goed te zitten. Gelukkig is dat euvel nu weer hersteld. Met Siem gaat het na een aantal ups en downs nu langzaam weer de goede kant op. Maar hardlopen zit er, zo zegt hij zelf, niet meer in.
* Joke Verberg had al langere tijd last van haar heupen (dus niet ‘op haar heupen’) door een ontsteking waardoor ze niet mocht/kon hardlopen en fietsen ook moeizaam ging. Een tijdje terug werd bij haar ook een ontsteking in de kaak ontdekt. Die is inmiddels operatief behandeld. Gehoopt wordt nu dat de heupproblemen van Joke ook gaan verminderen, omdat kaakontstekingen vaak repercussies hebben in andere delen van het lichaam en daar nieuwe ontstekingen kunnen veroorzaken.
* Ik dacht zelf dat Jaap Rib weer aan de Vierdaagse van Nijmegen had meegedaan en daarom al enige tijd niet bij ons wandelde, maar niets blijkt minder waar te zijn. Ook Jaap heeft heupproblemen en loopt daarvoor bij de specialist.
* Michel van Ruijven is in de afgelopen periode geholpen aan prostaatkanker. Hij liep al langer onder dokterscontrole omdat deze ziekte binnen de familie vaker voorkomt. Het gaat nu, zo vertelde Michel tijdens een bezoekje aan ons in de DHL-kantine, weer goed met hem.
* Bij Leo Romberg is eveneens prostaatkanker geconstateerd. In de 2e helft van augustus gaat Leo onder het mes, waarna bestralingen en medicatie volgen.
* En nu maar hopen dat ik iedereen heb gehad!! Zo niet, meldt dat dan even aan mij.
Ik wens iedereen namens alle leden een voorspoedig herstel toe.

3.    Afscheid
Al ruim een half jaar verzorgde Hans Verburg vanwege gezondheidsproblemen niet meer de trainingen op dinsdagavond. Onlangs heeft Hans aangegeven deze trainingen ook niet meer op te kunnen pakken. Dat is vanwege zijn gezondheid begrijpelijk, maar het is wel jammer dat Hans de trainingen niet meer kan verzorgen; die waren erg leuk en afwisselend. We zien Hans op de dinsdagavond nog wel geregeld als hij Yolanda na de training komt ophalen. We hopen dat de gezondheid van Hans verder blijft verbeteren en dat we hem nog vaak zullen zien.


4.    Sportieve prestaties
Hieronder weer verslagen en uitslagen van loopjes en lopen waaraan leden van onze club in de afgelopen maanden hebben meegedaan. Althans, datgene waarvan ik weet heb omdat ze mij zijn doorgemaild of doordat ik er op de club iets over heb gehoord.

Westland Marathon Maassluis
Joop Raaphorst heeft zijn 100e marathon gelopen. Hieronder volgt het verslag dat hij daarover heeft geschreven.
“Het werd op 25 mei een mooie, warme maar zware dag in Maassluis en in mijn mooie Westland.

De gezamenlijke start met de halve marathon bracht circa 1000 lopers in beweging waarvan 400 op de marathon. Doelstelling voor mijn 16e Westland Marathon was natuurlijk het volbrengen van de loop waarbij een tijd van rond de 4u30 mogelijk leek. Mijn eerste marathon hier in 1979 volbracht ik in 3u14 en in 1986 mocht ik hier mijn marathon-PR lopen in 2u53. Met het klimmen der jaren zijn mijn tijden dus drastisch gedaald (of is het gestegen?).
Het parcours voerde ons door het feestvierende Maassluis vanwege het 400-jarig bestaan. De reden ook om deze ‘eenmalige’ marathon opnieuw leven in te blazen. Ondanks de zondagochtend heerste er hier een gezellige drukte. Na Maasland volgde het landelijk gebied naar De Lier en dan naar het dorp Maasdijk. Op 19km gingen we gelukkig op de halve marathon af want die laatste kilometers naar de 21 toe zorgen nogal eens voor een onrustig tempo. In het moderne kassengebied achter Maasdijk passeerde ik in een uitgedund deelnemersveld de 21,1km in 2u02. Aardig op schema dus. Vervolgens achter het Staelduinsebos langs om via mijn vaste trainingsparcours naar mijn woonplaats ’s-Gravenzande. Daar, op het 30km punt in 2u59, wachtten mijn vriendin en mijn jongste dochter om mij een stukje met de fiets te begeleiden. De doorkomsttijd hier van rond de drie uur had ik vooraf aangegeven dus de verleiding om af te slaan naar mijn huis op 300m. afstand kon ik wel weerstaan. Hoewel de gang door de “Koopstad aan Zee” niet speciaal een triomftocht was gaven de verbaasde blikken van herkenning, zo van “Hè, doe jij ook mee?” toch een leuke voldoening. Een zwaar en warm maar landelijk stuk met irritante klinkertjes volgde naar Naaldwijk.

Daar stonden mijn oudste kinderen met aanhang om mij toe te juichen. Even stoppen voor de foto en dat leverde extra motivatie om de toenemende vermoeidheid in mijn ‘oude’ benen te weerstaan. De 35km passeerde ik in 3u33 waarna ik van mijn ‘begeleidingsteam’ afscheid nam bij de Heenweg. Gelukkig voelden mijn benen echt wel dat ik al op de ‘Terugweg’ was en zodra ik uit zicht was besloot ik even te wandelen om de warmte te verwerken. Dat ‘even’ heeft zich jammer genoeg een aantal keer moeten herhalen. Het is soms niet anders. Na de passage over de Maasdijk zelf waren het nog vijf zware en warme kilometers in vrijwel rechte lijn naar de finish. Aanmoedigingen van toeschouwers hielpen mij vooruit zoals Westlandse marathonkopstukken van weleer van mijn generatie, Henk Bronswijk, Martin van Marrewijk en anderen. Op 38km kwamen ‘onze’ lieve sportieve dames, Annemieke en Emma, mij tegemoet om me door de laatste moeilijke kilometers heen te loodsen. Dat was voor mij figuurlijk en soms ook letterlijk een fijn steuntje in de rug! Bij 40km nam ik nog even de tijd om de berm met mijn onwillige maaginhoud te verrassen. Dan toch in een drafje op naar de finish waar ik moe maar voldaan door mijn vriendin Wilma en mijn dochtertje Angelita voorzien werd van een fraaie ruiker met ‘100’ ballon en verbaal onthaald werd door de speaker die enthousiast mijn 100e

memoreerde evenals mijn andere duursportprestaties. Een hand en waarderende woorden van de burgemeester van Maassluis vielen mij ten deel.
Gelukkig was ik als oudste deelnemer nog niet zo uitgeblust dat er geen interview met de regionale WOS-TV meer af kon. De aanwezigheid van Rob Brouwer, Leo Romberg, een filmende Rob Bloot en een namens ‘Felix’ aangeboden prachtige ‘100ste marathon’-standaard maakten mijn feestje compleet. Ach, dat ik er uiteindelijk 4uur en 42 minuten voor nodig had is voor de boeken. Mijn duursportboek kan (nagenoeg) worden dichtgeslagen.”

Wist je overigens dat ……
* Joop zijn 100 marathons heeft gelopen in ruim 36 jaren.
* Joops snelste marathontijd 2:53:11 uur was (12-4-1986 in Maassluis) en zijn minst snelle marathon bijna twee keer langer duurde, namelijk 5:43:08 uur (16-8-1997 als onderdeel van de triatlon van Almere).
* Joop zeven marathons binnen 3 uur liep, 79 stuks tussen 3 en 4 uur, twaalf tussen 4 en 5 uur en twee boven de 5 uur. Zijn rekenkundig gemiddelde looptijd over die 100 marathons was ongeveer 3:28 uur.
* Joop 44 van zijn 79 3-uursmarathons liep tussen 3:00 en 3:15 uur.
* Joop, vaak samen met andere Felixers, 11 marathons in het buitenland heeft gelopen, Friesland niet meegeteld.
* Joop niet zeker weet dat het bij deze 100 marathons blijft; als hij een hele mooie in het buitenland ziet, dan sluit hij (tegenover ons) niet uit zich er nog eens aan te wagen.
* Joop de laatste jaren tijdens het lopen van zijn marathons meer en meer is gaan genieten van de doorgaans fraaie omgeving waar hij doorheen loopt, getuige zijn oplopende tijden.
* Joop met zijn 100 marathons, inclusief marathons gelopen tijdens triatlons (waaronder de twee eerder gememoreerde 5-uurslopen), geen recordhouder is binnen onze club? Dat is Rob Brouwer; hij heeft 226 hele marathons gelopen plus nog eens 22 hele marathons als afsluitend onderdeel van triatlons, totaal dus 248 stuks!!!
* Rob met dat kolossale aantal marathons niet eens in de top tien staat van lopers met de meeste gelopen marathons? Hij staat ‘slechts’ op een achttiende plek.
* Koos v.d. Kraan eveneens een marathonrecord op zijn naam heeft staan? Hij heeft zich nooit ingeschreven en desondanks heeft hij nooit meegedaan aan een marathon. Naar het schijnt zouden er wereldwijd nog enkele mensen zijn die samen met Koos dit record zouden delen. Een bevestiging hiervan heb ik evenwel noch van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) noch van The International Association of Athletics Federations (IAAF) kunnen krijgen.
* de taart die Joop na zijn 100e marathon meebracht naar de DHL-kantine bijzonder smakelijk was. Voor degenen die er toen niet waren: de taart is inmiddels op.


Golden Tenloop Delft
Een behoorlijk aantal Felixleden heeft op Hemelvaartsdag meegedaan aan de Golden Tenloop in Delft. Op de 10 kilometer kwamen zeven leden in actie. Zes van hen haalden de finish.
René Sjerp was op de 10 kilometer veruit de rapste; hij finishte in een tijd van 0:41:08 uur. Joop Raaphorst – met de marathon nog in zijn benen, kwam in 0:51:18 binnen, gevolgd door Annemieke v.d. Plaat (0:57:43), Leo Romberg (1:00:43), Wim Kröschell (zat met 1:00:49 Leo op de hielen) en tot slot Rob Bloot (1:07:55).
Doreen Pouwels was eveneens op de 10 kilometer gestart maar zij moest helaas met een onwillig been uitstappen. Gelukkig is ze na een revalidatieperiode inmiddels weer terug op het nest.

Wateringse Veld
Chris Havinga heeft in Den Haag meegedaan aan het Wateringse Veld Loopfestijn. Hij liep daar, samen met vrouw Yvonne en dochter Tamara, mee op de 5 kilometer. Schrijver dezes vermoedt dat dit het eerste prestatieloopje van Chris was, althans in zijn tijd als Felixlid. Chris eindigde de loop in een tijd van 33:55 minuten. Hij finishte samen met dochter Tamara (die mij vertelde dat ze 2 van de 3 rondjes mee had gelopen) en 15 seconden achter vrouw Yvonne.

Kadeloop Schipluiden
Drie leden hebben op 5 juli meegedaan aan de 36e Kadeloop in Schipluiden. Alle drie deden mee aan de 12 kilometer. Na een hoosbui net voor de start waren de loopomstandigheden door het groene polderlandschap tussen Schipluiden en Vlaardingen heel goed.
Joop Raaphorst was de rapste van onze leden. Hij raffelde de 12 kilometer af in een mooie brutotijd van 1:03:19 uur. Wim Kröschell finishte in 1:18:47 uur. Deze keer zat Leo Romberg Wim op de hielen; hij had voor die 12.000 metertjes één hele seconde meer nodig om over de finish te geraken.

Maasdijk
Joop Raaphorst heeft op 26 juli meegedaan aan de VTM-Telecomloop in Maasdijk. Hij deed mee op de 10 kilometer en finishte in een netto tijd van 54 minuten en 31,16 seconden. Je ziet, TVM-Telecom kan de tijden zeer exact vaststellen getuige de uitslagenlijst.

Vierdaagse Nijmegen
René Sjerp heeft weer meegelopen tijdens de Vierdaagse van Nijmegen. René kennende zal hij hem wederom hebben uitgelopen. Of hij de 50 kilometer heeft gelopen of dat hij met zijn dochter een kortere afstand heeft gelopen, dat weet ik niet.

5.    Pers
Eindelijk hebben we weer eens wat aandacht in de regionale pers kunnen krijgen.
* Delft op Zondag, Delftse Post, Wijkkrant Ypenburg en deze week het Algemeen Dagblad (Delftse en waarschijnlijk ook Haagse editie) hebben stukjes gepubliceerd over onze loopclub. In die stukjes lag de nadruk op de nieuwe wandelgroep die we op dinsdagavond zijn gestart. Na de publicatie in het AD heb ik, net voor het afronden van deze nieuwsbrief, één telefoontje gehad uit Den Haag van iemand die wel interesse heeft om te komen wandelen. Hij zou na zijn vakantie zo ergens eind augustus komen proefwandelen. Afwachten dus.
* Joop Raaphorst is op televisie geweest na zijn 100e marathon in Maassluis. Hij is bij de Westlandse Omroep Stichting (WOS) geïnterviewd en zijn 100-marathonsbokaal die hij van Felix heeft gekregen heeft het TV-beeldscherm bereikt.
* Wim Kröschell heeft met een mooie foto in de Delft op Zondag gestaan. Reden hiervoor was dat hij de oudste deelnemer aan de Golden Tenloop was. Jammer genoeg haalde het interview, dat de krant hem had afgenomen, om onduidelijke redenen de redactionele eindstreep niet.

6.    Komende prestatieloopjes
Hieronder tref je weer enkele loopjes aan, die in de komende periode in een straal van 50 kilometer rondom Delft op de rol staan.
* zaterdag 16-8: Balijloop in Pijnacker; afstanden 3,35 tot 13,225 km;
* zaterdag 23-8: Bradelierloop in De Lier; afstanden 5 en 10 km;
* zondag 31-8: Kwartaalloop Onder Ons in Delft; afstanden 5 en 10 km;
* zaterdag 6-9: Zilverstadtocht in Schoonhoven; afstanden van 5 tot 30 km;
* zondag 7-9: Halve Marathon Oostland in Pijnacker; afstand 21,1 km;
* zondag 14-9: Strandwalwandeling in Rijswijk; afstanden 10, 15 en 25 km;
* zaterdag 20-9: Vredesloop in Den Haag; afstanden 5 en 10 km;
* zaterdag 27-9: Rijk Zwaan Loop in ‘s-Gravenzande; afstanden 10 en 16,1 km
* zondag 28-9: Estafettemarathon in Delft: hardloopteams 5 personen 25 ronden van 1,69 km, wandelteams 3 personen 12 ronden van 1,69 km;
* zondag 5-10: Rottedrevenwandeltocht in Bleiswijk; afstanden 5, 10, 20 en 30 km;
* zondag 12-10: Hercules Univé Lopen in Dordrecht; afstanden 5, 10 en 15 km;
* zondag 19-10: PPC-loop in Leiden; afstanden 3, 7, 10, 14, 17 en 21 km.
Kijk voor meer informatie over deze en andere lopen op de wandelagenda of de hardloopkalender waar ik deze loopjes vanaf heb geplukt.

7.    Planning komende maanden
Voor zover mij op dit moment bekend is, staat er niets bijzonders in de planning wat tot een wijziging in het normale trainingsschema kan leiden. Zeker niet waar het nationale feestdagen aangaat die roet in het eten zouden kunnen gooien.

8.    Loopschoenen kopen
Leden kopen hun loopschoenen bij allerlei sportzaken en vaak zat ook op internet.
Als je je nieuwe loopschoenen bij Sporthuis Maltha in Delft koopt, zeg dan in elk geval dat je lid bent van Loopclub Felix. Dat levert je 15% korting op.
Koop je je schoenen bij een andere Delftse sportzaak, zeg dan ook dat je lid van ons bent. Dat kan je, zo lijkt mij, in principe ook korting opleveren.

9.    Oud papier
Bij DHL kun je je oud papier kwijt. Rechts van de ingang staat een grote groene container waar je papier en karton in kunt storten. De opbrengst van het oud papier komt ten goede aan de jeugd van DHL.
Ook staat er een kledingcontainer van KICI, waar je kleding en schoenen in kwijt kunt die je zelf niet meer draagt. Zo krijgen deze artikelen op een of andere wijze een tweede leven.

10.  Kopij volgende nieuwsbrief en nieuwe ideeën
Je kunt kopij voor de volgende nieuwsbrief bij mij aanleveren tot in elk geval eind oktober (
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).