Augustus 2017                                                                                                                                 

                                                                                                                                             

FELIXERTJE

 


1.    Nieuwelingen

2.    Sportieve prestaties

3.    Herinneringen/Anekdotes

4.    Planning trainingen komende maanden

5.    Prestatieloopjes komende maanden

6.    Kopij volgende nieuwsbrief

            

Lever je oud papier in bij DHL!! Dat levert DHL geld op voor haar jeugd.


 

Hallo allemaal,

 

Ik hoop maar dat op dit moment niemand van ons ergens in Nederland of omgeving vakantie viert. Het is nu, in tegenstelling tot eerder, geregeld nogal nat weer. De temperatuur mag weliswaar goed zijn, maar lekker is dan toch anders. Desondanks gaat het sporten bij Felix gewoon door, of het nu nat is, droog, warm of koud. Onder alle omstandigheden trainen we er lustig op los.

Gelukkig is er een sportieveling die mijn oproep voor een herinnering of iets dergelijks ter harte heeft genomen. Koos van der Kraan heeft onder de titel ‘Mijn eerste hardloopwedstrijd’ voor deze editie van het “Felixertje” een bijdrage geleverd. Wie volgt??

 

Henk Zwijnenburg

 

 

 

 1. Nieuwelingen
  Deze keer hebben we geen nieuwe leden bij Felix kunnen begroeten.

 2. Sportieve prestaties
  Hieronder weer verslagen en uitslagen van loopjes en lopen waaraan leden van onze club in de afgelopen maanden hebben meegedaan. Zoals altijd is dat weer onder voorwaarde van de tamtam die mij daarvan doorgaans mededeling doet en soms van de mail of app. Maar het is deze keer wel een hele waslijst geworden.

  Ladies Run Pijnacker
  Op een best mooie zaterdag 20 mei deed Thérèse Krösschell in haar woonplaats Pijnacker mee aan de Ladies Run. Ze liep mee op de 10 kilometer en finishte in een mooie tijd van rond de 59 minuten.

  Halve marathon Leiden
  In het weekeinde voor Hemelvaartsdag hebben twee Felix-dames in Leiden de halve marathon gelopen. Het zijn Carmen Kooloos en Annemieke v.d. Plaat.
  Carmen liep, zo meldde ze me, heel goed en beëindigde de ruim 21 kilometer in een tijd van 2:09:44 uur. Het was haar eerste halve marathon en ik begrijp van haar dat ze de ambitie heeft om vaker deze afstand te gaan lopen.
  Annemieke had het plan om Carmen goed te begeleiden tijdens haar eerste halve marathon. Maar dat pakte enigszins anders uit, want zij had het deze keer niet zo gemakkelijk tijdens het lopen (ik dacht zelf dat het voor Annemieke ook de eerste halve was, maar dat bleek dus niet zo te zijn). Ze finishte uiteindelijk een kleine zes minuten later dan Carmen in een - vind ik - ook mooie tijd van 2:15:32 uur.
  Beide dames gefeliciteerd met deze prestatie.

  Golden Tenloop Delft
  Het was deze keer een warme Hemelvaartsdag en dus ook een voor de lopers zware Golden Tenloop die vanuit het Delftse centrum via de Delftse Hout weer terug leidde naar het centrum.
  Twee Felix-leden deden mee aan de 5 kilometer.
  * Rob Bloot en Anneke Luijten liepen de afstand van start tot finish gezamenlijk en bereikten de meet in een tijd van 35:03 minuten.
  De eindtijden op de 10 kilometer van de elf Felix-leden die deze afstand overbrugden zijn, in min of meer alfabetische volgorde, de volgende:
  * Frank Foole 0:55:47 (hij vond het een beetje onwennig dat hij vóór Joop eindigde);
  * Tamara Havinga 1:13:21;
  * Yvonne Havinga 1:16:58 (kwam na afloop door knieklachten thuis de trap niet meer op);
  * Chris Havinga 1:13:24 (flitsende start, dito finish en daar tussen in de nodige rust, vast
  en zeker omdat hij Yvonne de trap op moest dragen);
  * Jan-Marien Kalkman 0:59:36 (had graag een extra drinkpost gezien, maar dan was hij mogelijk niet binnen het uur gefinisht!!);
  * Wim Krösschell 1:13:23 (met geblesseerde knie, na diepe knieval in de tuin van/voor zijn buurman);
  * Therese Krösschell 1:13:22 (bleef als morele steun bij haar pa en nam hem met zijn pijnlijke knie mee over de finish);
  * Annemieke v.d. Plaat 0:59:41 (een heel mooie tijd zo kort na de halve marathon),
  * Joop Raaphorst 0:57:51;
  * Carolien v.d. Rest 1:13:22 (met serieuze rugproblemen);
  * René Sjerp 0:49:17 (de snelste dus van het hele stel).

  DIOS-lenteloop
  Het was op 3 juni vrij warm, enigszins drukkend weer. Henk Zwijnenburg deed bij deze lenteloop mee aan de 5 kilometer die hij voltooide in een tijd van 27:50 minuten.

  Fietselfstedentocht
  Op Pinkstermaandag werd voor de 81e keer in Friesland de Fiets Elfstedentocht verreden. Een van de 13.750 deelnemers was Joop Raaphorst. Hij deed voor de vijftiende keer mee aan deze monsterrit die zo’n 240 kilometer lang is en voor hem om kwart over zes in de ochtend begon. Na netto circa 10 uur fietsen arriveerde Joop rond half zeven ‘s avonds weer in startplaats Bolsward. Vooral het traject van Dokkum naar Bolsward was zwaar vanwege de flinke tegenwind, maar verder was het fietsen Joop goed vergaan. En het verblijf in Joop’s vaste logement en grand-café ‘De Freonskip’ in Blauhûs vormde wederom een aangename omlijsting van dit sportieve Friese gebeuren.

  Midzomeravondloop
  Joop Raaphorst deed op 14 juni, een week voor de echte midzomeravond, mee aan de Midzomeravondloop in Bleiswijk. Hij was daar de oudste deelnemer. Met 25 graden, veel zon en weinig wind was het was het werken en zweten rondom de Rottemeren. Joop eindigde deze 15 kilometerloop in een tijd van 1:26:55 uur.

  Oranjeloop
  In Kwintsheul was Joop Raaphorst óók weer van de partij, deze keer om mee te lopen op de 10 kilometer in de Oranjeloop. De temperatuur was, zo meldde Joop, met 21 graden gelukkig een stukje lager, maar er stond nu wel veel wind (wedstrijdlopers hebben altijd wat te klagen; dit zijn de woorden van Joop). Desondanks wist hij de finish te bereiken in de mooie tijd van 54:17 minuten.

  Urban Trail Den Haag
  Voor de tweede keer werd in Den Haag een Urban Trail georganiseerd. Het parcours over ruim 10 kilometer was anders dan vorig jaar. Nu liepen de lopers onder meer door de ’s-Gravenhaagsche Stadsrijschool (wat zouden ze daar berijden?), de Paleistuinen (WA en Maxima waren verhinderd), de Passage (maar daar kun je toch altijd lopen?) en door het Venduehuis (nog wat gekocht?). Daarnaast waren er nog diverse andere attracties.
  Aan deze loop deden ook een aantal Felix-leden mee, te weten Tamara en Yvonne Havinga, Rob Bloot en - last but not least - Kees Wellhüner. Ook de dochter van Kees liep mee. Tijden vielen er niet te noteren, omdat iedereen tijdens deze loop niet alleen liep, maar ook in het theater kon zitten, trappen mocht wandelen (is géén lopen!!), selfies kon maken, enz, enz. Maar lol hebben ze wel gehad.

  Vierdaagse Nijmegen
  Coos Vermeulen en zijn vrouw hebben weer meegedaan aan de Vierdaagse in Nijmegen. Ze wandelden daar mee op de 30 kilometer, dus hebben totaal 120 kilometers in de benen zitten. Coos vertelde dat ze één dag heel warm weer hebben gehad en dat het op de laatste dag wat regenachtig was geweest.

 3. Herinneringen/anekdotes
  Zoals al gezegd heeft Koos van der Kraan een bijdrage voor deze rubriek geleverd. Hieronder tref je deze bijdrage aan.

  Mijn eerste hardloopwedstrijd.
  H
  et paard van Holst was een vals paard. Het paard van Holst zou wel eens gebeten kunnen hebben. Melkboer Holst reed dagelijks met zijn paard en wagen door de wijk om zijn melk en zuivel aan de deur te bezorgen. Het paard stond meestal wat ongedurig voor de wagen. Het was een groot zwart paard en gezien de reputatie durfden wij, erg jonge kinderen, het paard niet te benaderen. Gezien de aard van het dier waren wij van mening dat het wel een hengst moest zijn, een merrie zou nooit zo gemeen zijn. Wij waren toen nog niet zo op de hoogte van uiterlijke kenmerken.
  Ten tijde van dit avontuur was ik vier of vijf jaar jong. Wij speelden graag net buiten onze straat, waar destijds de bebouwing ophield en de polder begon. Er waren meerdere weilanden, waar schapen en/of koeien liepen en ook een grote weide waar soms paarden waren. Op die dag hadden wij juist die grote weide uitgezocht om te gaan spelen. Ik was de jongste van het stel en hield mij vooral bezig met het plukken van bloempjes, bij voorkeur madeliefjes en boterbloempjes, want die steeltjes kon ik wel de baas. Om de bloempjes te verzamelen en zonder te verliezen mee te kunnen nemen had ik een lege kartonnen beker bij me, waarin rinse appelstroop gezeten had. Het was mooi weer en wij hadden het goed naar onze zin. Ik ging geheel op in mijn ijver om mooie bloempjes met lange steeltjes te plukken. Plotseling geschreeuw en geroep en toen ik opkeek zag ik dat iedereen al ver voor mij uit rende, richting hek. Zij gilden mij toe dat het Paard van Holst er aan kwam. Ik schrok enorm en toen ik omkeek zag ik dat het paard in hoge snelheid op mij af kwam. Het was zijn veld en er werden geen mensen geduld, zeker kinderen niet, die lustte hij rauw. Doodsbang begon ik te rennen, zo snel als mijn korte beentjes konden, gillend aangemoedigd door mijn metgezellen, die inmiddels aan de veilige kant van het hek stonden. Ik hoorde het paard stampend aankomen en ik kreeg bijna vleugels. Nog juist op tijd kon ik mij onder het hek door laten rollen. Het paard had mij bijna te pakken en kon nog net voor het hek inhouden waar het briesend bleef staan. Snuivend, met opengesperde neusgaten en grote, wilde ogen. Ik had het gered en stond te trillen op mijn beentjes, terwijl de tranen doorbraken, onderwijl de enthousiaste begroetingen van  mijn vriendjes ondergaand. Toen pas realiseerde ik mij dat ik de kartonnen beker met bloempjes nog steeds stevig tegen mij aangedrukt vast had. Ik had mij dat tijdens mijn vlucht niet gerealiseerd. Pas vele jaren later, ten tijde van mijn volwassen hardloopervaringen, heb ik mij gerealiseerd dat dit mijn eerste hardloopwedstrijd was. Ondanks trainingen en jaren ervaring, ben ik (in verhouding) nooit zo snel geweest. Maar ja, het was de wedstrijd van mijn leven.

 4. Planning trainingen komende maanden
  Voor de komende drie maanden staan er geen bijzonderheden op de planning.

 5. Prestatieloopjes komende maanden
  Hieronder weer een kleine selectie van loopjes die de komende maanden plaatsvinden.
  * Bradelierloop in De Lier op 12 augustus (5 en 10 kilometer)
  * Kerkpolderloop in Delft op alle zondagen in augustus (5 kilometer)
  * Loop naar de Pomp loop in Noordeloos op 2 september (5 en 10 kilometer)
  * Halve marathon Oostland in Pijnacker op 3 september (naast 21 ook 5 en 10 kilometer)
  * Geuzenloop in Zoetermeer op 24 september (5, 10 en 21 kilometer)
  * Singelloop in Breda op 1 oktober (5, 10 en 21 kilometer)

 6. Kopij volgende nieuwsbrief en nieuwe ideeën
  Je kunt kopij voor de volgende nieuwsbrief bij mij aanleveren tot in elk geval eind oktober 2017 (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).